Новини от външни източници
Елена Димова: Въвличането на практици в образователния процес помага на бизнеса
Източник: karieri.bg

Точно на 1 ноември в Деня на народните будители, десетки деца прекараха целия ден в офисите на своите родители. Това се случи в рамките на проекта "Гордея се с труда на моите родители", чийто организатор е Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.


В "Аурубис" срещата е планирана за 30 ноември. Повече за инициативата разказва  Елена Димова - директор "Човешки ресурси" за Югоизточна Европа в компанията.

Г-жо Димова, защо решихте да се включите в този проект?

Когато човек е емоционално свързан с работата си и с компанията, в която работи, както моите колеги, той търси възможности да споделя това със своите близки и да ги въвлича. В "Аурубис" търсим различни форми, под които да свързваме професионалната част от своето ежедневие с личната си среда и интереси, семейство, приятели, обществото като цяло.

Поради естеството на бизнеса, не са много инициативите, в които можем да включим децата на наши служители. Затова, когато получихме поканата от Мрежата на Глобалния договор, не се поколебахме да потвърдим участие.
 
Какви ползи носи за компанията ви това участие?

Ще започна първо с емоционалната част, която в този случай, като че ли е водещ фактор. Даваме възможност на колегите ни да прекарат приятно време с децата си, споделяйки подробности за професионалното си ежедневие и това през призмата на "преживяно и видяно" в нашия завод. Вярвам, че това ще повлияе на ангажираността на колегите ми към компанията.

В дългосрочен план подобни инициативи помагат и за обвързване на професионалните планове на нашите деца, отново конкретно с нашата компания. За тях тя ще бъде по-близка, по-позната, ще знаят какво точно биха могли да работят в "Аурубис". Ще получат повече информация, която да им помогне да се ориентират професионално, доста преди да завършат училище.
 
Смятате ли, че има достатъчно подготвени кадри в България за позициите, които предлагате във вашата компания?

За съжаление, не, още повече, че районът, в който оперира "Аурубис", е отдалечен от основните образователни центрове. Привличането на професионалисти за нашата специфична индустрия все още е сериозно предизвикателство, макар че работодателската марка Аурубис ни осигурява предимство пред останалите работодатели

Търсим много допълнителни начини, за да си осигурим квалифицирани служители: практикантски програми, обучение на работното място, стажантски програми, дългосрочно планиране, проекти с университети и т.н. За ръководни длъжности разчитаме и на специалисти, които решават да се завърнат от чужбина.
 
Как според вас може да се доближи образователната система до нуждите на бизнеса?

На този етап не мисля, че пренаписването на образователните програми и създаването на нови "модерни" специалности и специализации може да компенсира пропуските на последното десетилетие. Това се оказват козметични промени или намерения, неподплатени със съдържание и необходимия ресурс. Мисля, че единственият вариант е въвличане на добри практици в образователния процес, но не като съветници, а като действащи преподаватели.

В крайна сметка, образователната система трябва да е водеща в този процес, а бизнесът ще подкрепи и ще участва във всяка надеждна инициатива. Новите изисквания към образованието и стратегията за приоритетни специалности и тяхното развитие трябва да бъдат съвместна работа между образователната система и бизнеса в държавата.
КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа