Въпроси за Входа и Регистрацията
Защо въобще трябва да се регистрирам?

Може и да не се наложи. От администраторите на форумите зависи дали е необходимо да се регистрирате, за да пускате мнения. При всички положения, обаче, регистрацията ще ви даде достъп до специални функции, недостъпни за гостите. Някой от тези функции са личен аватар, лични съобщения, пращане на мейл през форума, участие в потребителски групи и други. Регистрацията отнема само няколко минути и е препоръчително да се регистрирате.

Защо не мога да вляза?

А регистрирахте ли се? Сериозно, трябва да се регистрирате, за да влезете. Да не би да сте били изгонени от форумите (ще видите съобщение, ако това е така)? В този случай би трябвало да се свържете с администраторите и да разберете какви са причините. Ако сте се регистрирали, не сте изгонени и все пак не можете да влезете, проверете дали въвеждате правилно името и паролата си. Обикновено това е проблема; ако във вашия случай не е, свържете се с администраторите за повече информация.Форматиране и видове теми
Какво е Заключена тема?

Темите могат да бъдат заключвани от модераторите или администраторите. не можете да отговаряте на заключени теми. Има много причини, поради които дадена тема може да бъде заключена.

Мога ли да прилагам картинки към съобщенията си?

Да, можете. В момента обаче форума не позволява ъплоуд на картинките ви на сървъра. Затова трябва да сте качили картинката някъде, преди да можете да я приложите към съобщението ви (например http://www.some-unknown-place.net/my-picture.gif). Не можете да прилагате картинки, намиращи се на вашия компютър (освен ако е публично достъпен сървър!), или намиращи се зад някакъв защитен механизъм, като например мейлбоксове на hotmail или yahoo, сайтове, защитени с парола и т.н. За да приложите картинка, използвайте съответния BBCode таг [img] или HTML (ако е разрешен).

Какво са Smileys?

Smileys, или Emoticons са малки изображения, които могат да бъдат използвани, за да се изразят емоции, с помощта на кратък код, например :) означава усмивка, а :( означава нацупване. Пълният списък с emoticons може да бъде видян в страницата за пускане на мнения. Все пак не прекалявайте с smileys, защото те лесщо превръщат мнението ви в нечетимо и модераторите могат да решат да го променят или дори изтрият!

Какво е BBCode?

BBCode е специална имплементация на HTML. Дали можете да ползвате BBCode във вашите съобщения или не, се определя от администраторите. Освен това, можете да изключите BBCode за дадено съобщение от формата за писане на съобщения. BBCode прилича много на HTML, използват се тагове, които са затворени в квадратни скоби (ето така: [таг]), а не в < и >.Въпроси за писането на съобщения
Защо не мога да вляза в даден форум?

Някой форуми могат да бъдат конфигурирани да позволяват достъп само на определени потребители или групи. За да ги видите, разгледате, пишете и т.н. в тези форуми, ще се нуждаете от специален достъп, който може да ви бъде даден само от модераторите и администраторите. Препоръчваме да се свържете с тях.

Как да създам тема във форум?

Лесно, кликнете на съответния бутон на страницата на някой форум или тема. Може да се наложи да се регистрирате, за да пуснете тема. Какво ви е разрешено да правите във даден форум е показано в дъното на страницата на даден форум или тема (под формата на Можете да пускате нови теми, Не Можете да променяте съобщенията си и т.н.)

Как да добавя подпис към съобщенията си?

За да добавите подпис към съобщение, първо трябва да си направите такъв. Това става във вашия Профил.

Как да променя или изтрия мнение?

Освен ако не сте администратор или модератор, можете да променяте или изтривате само собствените си мнения. Можете да промените съобщението си като кликнете на бутона Редакция за съответното мнение.BBCode
Как да направя чер, курсив и подчертан текст?

BBCode включва тагове, които позволяват бързо и лесно да промените стила на текста. Това става по следните начини:

 • За да направите текст чер, ползвайте [b][/b], например

  [b]Здрасти![/b]

  ще се показва като Здрасти!
 • За подчертан текст, ползвайте [u][/u], например:

  [u]Добро утро![/u]

  ще се показва като Добро утро!
 • За да направите текст курсив, ползвайте [i][/i], например:

  Това е [i]страхотно![/i]

  ще се показва като Това е страхотно!
Как да променя цвета или размера на текста?

За да промените цвета или размера на текста, ползвайте един от описаните по-долу тагове. Имайте предвид, че цвета и размера на текста зависят от браузъра и системата на потребителя.

 • За да смените цвета на текст, ползвайте [color=][/color]. Можете да или да напишете името на цвета (например червено, синьо, жълто, т.н.), или да въведете цвета като шестнадесетична стойност (напр. #FFFFFF, #000000). Пример: за да направите червен текст, можете да ползвате:

  [color=red]Здрасти![/color]

  или

  [color=#FF0000]Здрасти![/color]

  И двете ще покажат Hello!
 • Промяната на размера на текста става по подобен начин, с помощта на [size=][/size]. Този таг зависи от Темата, която ползва форума, но е препоръчително да използвате цифри, представящи размера на текста в пиксели, започващи от 1 (толкова малък текст, че няма да се вижда) до 29 (огромен текст). Пример:

  [size=9]МАЛЪК[/size]

  ще се показва като МАЛЪК

  докато

  [size=24]ОГРОМЕН![/size]

  ще е ОГРОМЕН!
Мога ли да комбинирам форматиращи тагове?

Да, разбира се, че можете. Например, за да привлечете вниманието на някой, можете да напишете:

[size=18][color=red][b]ПОГЛЕДНИ МЕ![/b][/color][/size]

което би се показало като ПОГЛЕДНИ МЕ!

Въпреки това, не препоръчваме прекомерната употреба на форматиращите тагове. Запомнете, вие трябва да се уверите дали таговете са затворени правилно, не форума. Например, следния ред е неправилен:

[b][u]Това е грешно![/b][/u]

Как да цитирам в отговор на съобщение

Има два начина за създаване на цитати - със и без автор.

 • Когато използвате Отговор с цитат на форума, ще забележите, че текста на съобщението, на което отговаряте се добавя към вашето съобщение и е заграден в таговете [quote=""][/quote]. Този метод позволява да цитирате, като посочвате автора на цитата. Например, ако искате да цитирате Иван, би трябвало да напишете:

  [quote="Иван"]Тук поставете текста, който Иван е написал[/quote]

  В резултат над цитирания блок ще се показва Иван написа:. Не забравяйте да поставите името на автора в кавички (ето така: "Иван")!
 • Втория метод позволява да правите цитати без да посочвате автора. За да цитирате по този начин, просто затворете текста в таговете [quote][/quote]. В резултат над цитирания блок ще се показва само Цитат:.
Как да поставя код или друг текст с фиксирана ширина в съобщението си?

Ако искате да прибавите програмен код или друг текст, изискващ фиксирана ширина в съобщението си, трябва да затворите текста в таговете [code][/code], например

[code]echo "Това е код";[/code]

Форматирането, използвано в таговете [code][/code] се запазва.

Създаване на връзка към друг сайт

BBCode поддържа няколко различни начина за прилагане на връзки (URL) към съобщенията.

 • Първият от тях използва таговете [url=]текст[/url], като поставяйки връзка след знака = ще превърне текста, затворен в таговете във връзка. Например, за да направите връзка към www.bianet.net, можете да напишете:

  [url=http://www.bianet.net/]Посетете уеб дизайн студио Bia Net![/url]

  Това ще генерира следната връзка: Посетете уеб дизайн студио Bia Net!. Забележете, че връзката се отваря в нов прозорец, така че потребителят да може необезпокоявано да продължи да разглежда форумите.
 • Ако искате да покажете самата връзка, това става просто така:

  [url]http://www.bianet.net/[/url]

  Това ще генерира следната връзка: www.bianet.net
 • Освен това, phpBB съдържа функция, наречена Магически връзки, която автоматично намира правилно въведените URL-та в съобщението ви и ги обръща във действащи връзки. Няма нужда да въвеждате тагове или дори http://. Например, ако напишете www.bianet.net  във вашето съобщение, автоматично ще се генерира връзката www.bianet.net
 • Същото важи и за мейл адресите. Можете да ползвате тагове:

  [email]no.one@domain.adr[/email]

  което ще резултира в no.one@domain.adr можете просто да напишете no.one@domain.adr в съобщението си и адреса автоматично ще бъде конвертиран в мейл-връзка.

Както при всички BBCode тагове, можете да наслагвате по няколко едновременно, например [url][img][/img][/url] (виж по-долу), [url][b][/b][/url], и т.н.. Запомнете, вие трябва да се уверите дали таговете са затворени правилно, не форума. Например:

[url=http://www.bianet.net/][img]http://http://bianet.net/images_new/home_01.jpg[/url][/img]

е неправилен синтаксис, който може да доведе до изтриването на съобщението ви от модераторите, така че бъдете внимателни!

Как да добавя картинка към съобщението си?

BBCode включва таг за прибавяне на изображения към съобщения ви. Помнете две много важни неща, свързани с този таг: много потребители не одобряват много или големи картинки в съобщенията, и второ, картинката, която искате да покажете, трябва да се намира в Интернет (не може просто да я имате на компютъра се, трябва да я качите на някой уеб сървър). В текущата версия няма начин да записвате картинките на сървъра на форума (вероятно тази функция ще намери място в следващата версия на phpBB). За да покажете изображение в съобщението си, трябва да затворите URL-то към картинката с тага [img][/img]. Пример:

[img]http://www.bianet.net/images_new/home_01.jpg[/img]

Както казахме в предната секция, можете да затворите тага за картинка с таг за връзка: [url][/url] ако желаете. Това изписване

[url=http://www.bianet.net][img]http://www.bianet.net/images_new/home_01.jpg[/img][/url]Потребителски нива и групи
Какво е Модератор?

Модераторите са потребители (или групи такива), чиято работа е да наглеждат форумите ежедневно. Те имат правата да променят или изтриват мнения, както и да заключват, отключват, местят и разделят теми във форума, който модерират. Като цяло, модераторите се избират, за да предотврятяват пускането на обиден и незаконен материал, както и излизането от темата (или пускането на мнения, които нямат връзка с дискусията).

Какво е Администратор?

Администраторите са хората с най-големи права и контрол във форумите. Те контролират всички функции и настройки на форума, което включва задаване на права, изгонване на потребители, създаване на потребителски групи и модератори, и т.н.. Освен това, те имат пълни модераторски права във всички форуми.

КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КТ Подкрепа